LAG – Panonski Fijaker

EFYRA konferencija, manifestacija Ruralni glas

Facebook
Twitter
LinkedIn

Manifestacija ima međunarodni karakter i ove, 2021. godine održana je 1. oktobra u sklopu III Konferencije međunarodnog projekta EFYRA koji se realizuje u programu EU „Evropa za građane“. Organizator događaja su RRA „Bačka“ i Dunav 1245, a vodeći partner na projektu je LAG PRIZAG, Novi Marof, Hrvatska. 

Manifestacija je okupila 92 domaća i strana relevantna aktera ruralnog razvoja na temu: budućnost mladih u ruralnim područjima .Učesnici iz inostranstva su bile LAG organizacije i partneri sa projekta iz 7 država: Hrvatska, Italija, Estonija, Mađarska, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Domaći učesnici su bile članice Mreže LAG-ova Srbije: 8 LAG-ova/partnerstva za ruralni razvoj iz Vojvodine: Kula-Vrbas, Sombor-Apatin, Subotica-Kanjiža, Sremski Karlovci-Kovilј, Opovo-Zrenjanin, Zrenjanin-Banatski Despotovac-Sečanj, učenici poljoprivredne škole iz Futoga i lokalni akteri u oblasti ruralnog razvoja. 

Manifestacija je omogućila razmenu na aktuelne teme iz ruralnog razvoja, specifično budućnost mladih u ruralnim područjima, kao i povezivanje domaćih sa inostranim LAG-ovima kroz dogovor u pravcu ostvarivanja međunarodne saradnje LAG Mreže Srbije sa LAG mrežom iz Severne Makedonije (potpisivanje Memoranduma o međunarodnoj saradnji). Potpisivanje Memoranduma o međunarodnoj saradnji je sa obe strane shvaćeno samo kao prvi korak i dogovoreno je da se obe mreže uključe u definisanje projekata po osnovu EFYRA studije kroz koje bi otpočela realizacija aktivnosti u skladu sa Memorandumom.

Ostale novosti

REGIONALNI RURALNI KAMP ZA MLADE 

Regionalni ruralni kamp za mlade, pod nazivom “Postani ruralni animator”, održan je od 27. do 31. avgusta u Sportsko-turističkom centru (STC) Vučje