LAG – Panonski Fijaker

Salaš Nananin je stvarno IN!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nananin salaš nastao je 2011. godine, kada su bračni par Beronja Blaženka i Goran odlučili da gradski život zamene životom u prirodi, na selu. Salaš se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje u selu Bezdan, naselje Štrbac. Ovo poljoprivredno gazdinsto se bavi proizvodnjom kozijeg sira i turizmom. Beronje su idejni tvorci specifičnog delikates sira čijim ukusom su oduševljeni mnogi šefovi kuhinja na našim prostorima. “Bezdansky Blue” sir kako su ga nazvali proizvode u vrlo malim i ograničenim količinama. Delikates sir sa plavim Roqeforti plemenitim plesnima je intenzivnog mirisa i ukusa te spada u grupu tvrdih desertnih sireva.

Domaćini se svih ovih godina trude da ovaj stari salaš ne izgubi autentičnost ali i da dobije jednu novu notu, tako da u obnovi koriste stare cigle, zemljane materijale i mnoge druge predmete kojima se daje novi život i svrha. 

Na ovom radnom salašu možete videti koze, magaricu, koke, kuce i mace koje možete upoznati ili ih i nahraniti. Salašari će vam pričati priče i dogodovštine salašarske svakodnevice i upoznati sa postupkom pravljenja sira. 

Salaš je tokom sezone otvoren za organizovane posete, porodične izlete, ekološke, gastronomske i muzičke radionice.

Ostale novosti

“Riđička peka” manifestacija za gurmane

Drugu godinu za redom mesna zajednica “Riđica” zajedno sa meštanima ovog sela organizuje “Riđičku peku” koja okupi veliki broj ljubitelja ovog kulinarskog

Bodrog Fest 2022

I ove godine tradicionalno u Bačkom Monoštoru održan je “Bodrog fest”,  a ideja samog festa jeste da se kroz stare zanate, domaće proizvode,