Somborci na festivalu gastronomije „Ukusi Vojvodine“

„Ukuse Sombora“ na prvom festivalu gastronomije održanom u Novom Sadu proteklog vikenda
uspešno su predstavili UŽ „Udahni život“ Stanišić, UG „Podunav“ Bački Monoštor,
Udruženje vinara iz Riđice i Udruženje „Lemeški kulen“ iz Svetozara Miletića.

Ova udruženja predstavila su se u sklopu LAG-a „Panonski fijaker“ i Turističke organizacije
Grada Sombora. Tokom dva dana festivala, Novosađani i gosti u Limanskom parku, uživali su
u organskim proizvodima od paradajza – dehidriranom čeri paradajzu, čeri paradajzu u ulju,
pekmezu od paradajza sa domaćim krofnama, ajvaru, lemeškom kulenu, kobasicama, pečenici,
monoštorskom kulenu od divljači i ribe, domaćoj slanini, medenjacima, štrudlicama sa makom,
šumskom, livadskom i bagremovom medu, sve to je odlično išlo uz riđičko vino, a rasprodali su
se i monoštorski domaći rezanci, kao i začinska paprika.

Gastronomija je prepoznata kao glavni turistički motor Vojvodine, koji u kombinaciji sa
kulturnim nasleđem i prirodnim lepotama ovoga kraja čini kompletnu turističku ponudu, kako
pokrajine, tako i svake pojedinačne destinacije, pa i Grada Sombora sa njegovim naseljenim
mestima. Organizatori festivala „Ukusi Vojvodine“ odvažili su se da odličnim marketingom i
ukusno osmišljenim ambijentom manifestacije podsete Novosađane na domaću hranu koja
svakoga vraća za porodičnu trpezu i budi uspomene na vredne bake i majke koje su vojvođanske
specijalitete spremale „kao od šale“.

Prema utiscima posetilaca, festival je dobio pohvale za ideju i inicijativu, jedine zamerke su bile
u pravcu nedovoljne količine hrane koja je bila na raspolaganju, što govori o tome da je
posećenost prevazišla sva očekivanja, a to će organizatori svakako da uzmu u obzir prilikom
organizacije sledećih „Ukusa Vojvodine“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale novosti

Salaš Nananin je stvarno IN!

Nananin salaš nastao je 2011. godine, kada su bračni par Beronja Blaženka i Goran odlučili da gradski život zamene životom u prirodi,

“Riđička peka” manifestacija za gurmane

Drugu godinu za redom mesna zajednica “Riđica” zajedno sa meštanima ovog sela organizuje “Riđičku peku” koja okupi veliki broj ljubitelja ovog kulinarskog