LAG – Panonski Fijaker

Ulica starih zanata 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ulica starih zanata je tradicionalna manifestacija koja se već 15 godina održava u prelepom gradu Somboru. Ova manifestacija oslikava bogatu kulturu i tradiciju grada kroz prezentaciju starih zanata, domaćih proizvoda i običaja, te privlači posetioce iz različitih delova zemlje i inostranstva. Proizvođači domaćih proizvoda imaju posebno važnu ulogu na manifestaciji Ulica starih zanata. Oni svojim radom i proizvodima predstavljaju bogatstvo tradicije i nasleđa Sombora. Posetioci mogu da uživaju u širokom spektru proizvoda, kao što su domaći sirevi, vina, rakije, suhomesnati proizvodi, suveniri od keramike i druge hand-made kreacije koje odražavaju duh lokalne kreativnosti.

Predstavnici štanda LAG ,,Panonski fijaker” ove godine su Melinda Batalo Balaž, Hilda Bagi, udruženje građana ,,Rubac”, Branka Mijić, Slađa Čudić i KUD ,,Đurđevak”. 

Manifestacija Ulica starih zanata omogućava proizvođačima da direktno pokažu svoje proizvode posetiocima, stvarajući pri tom jedinstvenu atmosferu razmene iskustava i znanja. Ova interakcija između proizvođača i posetilaca doprinosi jačanju lokalne ekonomije i promociji autentičnih proizvoda sačuvanih kroz generacije.

Veliki broj zanatlija, umetnika i majstora rukotvorina izlaže svoje proizvode duž ulica Sombora, stvarajući slikovit prizor tradicionalnih umetničkih veština. Posetioci imaju priliku da vide majstore kako ručno izrađuju predmete od drveta, keramike, tekstila i drugih materijala, prenoseći veštine sa kolena na koleno. Uz bogat program događaja i aktivnosti, manifestacija Ulica starih zanata postaje nezaobilazno mesto za ljubitelje tradicije, kulture i gastronomije. Svečana atmosfera koja vlada tokom ove manifestacije doprinosi očuvanju nasleđa Sombora i promociji lokalne zajednice kao otvorenog i gostoljubivog domaćina.

Subota, 22. jun, označava poseban dan na ovoj manifestaciji. Kuvarstvo ribljeg paprikaša predstavlja kulturni simbol Sombora, spaja ljude i naglašava lokalnu tradiciju kuvanja ovog ukusnog jela. Posetioci mogu da uživaju u mirisima i ukusima tradicionalnog ribljeg paprikaša koji se sprema sa pažnjom i ljubavlju. Nastup poznatog Tropiko benda na manifestaciji dodatno oplemenjuje doživljaj, pružajući posetiocima priliku da plešu i uživaju u živoj muzici. Muzika je neizostavan deo kulturne scene Sombora, a nastup ovog benda doprinosi atmosferi veselja i slavlja na Trgu Svetog Đorđa.

Ulica starih zanata u Somboru predstavlja sjajnu priliku da se uživa u spoju tradicije, kulture, gastronomije i zabave. Proizvođači svojim proizvodima oslikavaju dušu grada, dok posetioci imaju priliku da se upoznaju sa lokalnim običajima i zanatima koji čine srž zajednice. Sombor kao domaćin ove manifestacije nastavlja da neguje svoje nasleđe i promoviše autentičnost svoje kulture kroz jedinstvene događaje poput Ulice starih zanata.

Ostale novosti