Lemeški kulen

Lemeški kulen specifičan je proizvod naseljenog mesta Svetozar Miletić u čast tog kulena već 11 godina održava se Kulen fest. Ove godine gosti su bili i proizvođači tradicionalnih proizvoda iz Istre i Samobora.

Lemeški kulen proizvod je koji ima zaštićeno geografsko poreklo što znači da se kulen tog naziva može proizvoditi samo u Svetozar Miletiću i to od sirovina koje potiču sa tog područja. U Lemešu se lemeški kulen nekada pravio u svakoj kući, a danas tu tradiciju čuvaju mlađi proizvođači koji su spremni i da registruju proizvodnju, ali uslov za to je izmena postojećeg Praviknika koji bi omogućio da se u prodaji nađe lemeški kulne proizvedene i čuvan po tradicionalnoj recepturi. Podršku ovom događaju i udruženju “Lemeški kulen” pružila je i Lokalna akciona grupa “Panonski fijaker” kroz promociju lemeškog kulena kao brendiranog proizvoda čime bi se podstakli i drugi proizvođači na takav poduhvat.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale novosti

Festival ,,Harmonija Gornjeg Podunavlja”

U saradnji Turističke organizacije Apatin i Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, koji su upravljači Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, u nedelju, 21. maja, održan