LAG – Panonski Fijaker

Dvorište tradicije i dobrog ukusa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Manifestacija ,,Dvorište tradicije i dobrog ukusa“ održala se u subotu 30.09.2023.godine u gradskom muzeju grada Sombora. Organizator manifestacije bila je Lokalna akciona grupa ,,Panonski fijaker“ , koja već treću godinu za redom spaja kulturu, ruralni turizam i poljoprivredu lokalne zajednice Sombor.

Gosti manifestacije bili su predstavnici udruženja, poljoprivredni proizvođači i kulturna umetnička društva iz cele Vojvodine sa kojima LAG intezivno sarađuje kroz različite vidove manifestacija i projekata, kao i Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva , Branislav Rektić, šef odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju, Snežana Kumbarić, rukovodilac grupe za označavanje hrane i šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Ljudmila Šajtinac, etnolog- antropolog i Hristina  Mikić, vannastavni profesor iz oblasti kreativne ekonomije, koji su se kroz panel predstavili učesnicima manifestacije. Glavne teme bile su kreativno preduzetništvo, zaštita kulturnog nasleđa i zaštita geografskog porekla proizvoda. Pored radionice, učesnici su mogli međusobno razmenuti svoje znanje i veštine, kao i obići gradski muzej Sombor sa domaćinima.

,, LAG ,,Panonski fijaker” ima oko 200 članova, kako iz privatnog, tako i civilnog sektora. Od 2016.godine aktivno sarađujemo sa udruženjima, trudimo se da kroz neki vid edukacija I radionica, kao I saveta za pisanje I implementaciju projekata, podržimo njihove delatnosti I kroz marketing predstavimo široj javnosti njihove proizvode.  Jačanje kapaciteta lokalnih proizvođača, njihovo udruživanje u saveze i mogućnost da nastupaju na širem nacionalnom i međunarodnom tržištu, ambcije su naših proizvođača koji veruju da srpski proizvodi sa geografskim poreklom imaju lepu budućnost kako u domaćem, tako I na velikom evropskom tržištu. Naši saradnici su zaista kreativni, te njihovo kreativno preduzetništvo je biznis u oblasti kreativnih industrija. Kreativni preduzetnici rade drugačije biznis od običnih preduzetnika, jer su oni motivisani kreativnim idejama, a ne finansijskim nagradama. “ , rekla je Jagoda Kočić, menadžer LAG ,,Panonski fijaker”. 

Ostale novosti

Predavanje posvećeno energetskoj efikasnosti

Lokalna akciona grupa “Panonski fijaker” nedavno je organizovala predavanje posvećeno energetskoj efikasnosti pod nazivom “Somborska će deca znati šta sve može energetika

REGIONALNI RURALNI KAMP ZA MLADE 

Regionalni ruralni kamp za mlade, pod nazivom “Postani ruralni animator”, održan je od 27. do 31. avgusta u Sportsko-turističkom centru (STC) Vučje