LAG – Panonski Fijaker

Dvorište tradicije i dobrog ukusa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Manifestacija ,,Dvorište tradicije i dobrog ukusa“ održala se u subotu 30.09.2023.godine u gradskom muzeju grada Sombora. Organizator manifestacije bila je Lokalna akciona grupa ,,Panonski fijaker“ , koja već treću godinu za redom spaja kulturu, ruralni turizam i poljoprivredu lokalne zajednice Sombor.

Gosti manifestacije bili su predstavnici udruženja, poljoprivredni proizvođači i kulturna umetnička društva iz cele Vojvodine sa kojima LAG intezivno sarađuje kroz različite vidove manifestacija i projekata, kao i Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva , Branislav Rektić, šef odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju, Snežana Kumbarić, rukovodilac grupe za označavanje hrane i šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Ljudmila Šajtinac, etnolog- antropolog i Hristina  Mikić, vannastavni profesor iz oblasti kreativne ekonomije, koji su se kroz panel predstavili učesnicima manifestacije. Glavne teme bile su kreativno preduzetništvo, zaštita kulturnog nasleđa i zaštita geografskog porekla proizvoda. Pored radionice, učesnici su mogli međusobno razmenuti svoje znanje i veštine, kao i obići gradski muzej Sombor sa domaćinima.

,, LAG ,,Panonski fijaker” ima oko 200 članova, kako iz privatnog, tako i civilnog sektora. Od 2016.godine aktivno sarađujemo sa udruženjima, trudimo se da kroz neki vid edukacija I radionica, kao I saveta za pisanje I implementaciju projekata, podržimo njihove delatnosti I kroz marketing predstavimo široj javnosti njihove proizvode.  Jačanje kapaciteta lokalnih proizvođača, njihovo udruživanje u saveze i mogućnost da nastupaju na širem nacionalnom i međunarodnom tržištu, ambcije su naših proizvođača koji veruju da srpski proizvodi sa geografskim poreklom imaju lepu budućnost kako u domaćem, tako I na velikom evropskom tržištu. Naši saradnici su zaista kreativni, te njihovo kreativno preduzetništvo je biznis u oblasti kreativnih industrija. Kreativni preduzetnici rade drugačije biznis od običnih preduzetnika, jer su oni motivisani kreativnim idejama, a ne finansijskim nagradama. “ , rekla je Jagoda Kočić, menadžer LAG ,,Panonski fijaker”. 

Ostale novosti

Ulica starih zanata 2024

Ulica starih zanata je tradicionalna manifestacija koja se već 15 godina održava u prelepom gradu Somboru. Ova manifestacija oslikava bogatu kulturu i