Prvi regionalni ruralni parlament

Uspešno realizovan projekat „Prvi regionalni ruralni parlament“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalne samouprave.

U petak 22.12.2017. u svečanoj Sali Skupštine održan je „Prvi regionalni ruralni parlament“ u saradanji sa lokalnom samoupravom grada Sombora, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalne samouprave. Skup je pozdravio zamenik gradonačelnika grada Sombora Antonio Ratković, a radni deo sastanka otvorila je Jagoda Kočić menadžer LAG „Panonski fijaker“. 

Parlamentu su prisustvovali predstavnici sva tri sektora: javnog, civilnog i privatnog, kao i gosti iz
LAG „Baranja“ i LAG „Dunavski biser“ iz Apatina. Prvu radionicu je održao Danilo Golubović, Savetnik Ministra za Evropske integracije, na temu IPARD konkursa koji je veoma bitan za razvoj poljoprivrednika.

Drugu radionicu je održao predsednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj Albert Varga na temu uticaj i iskustva LAG „Srijem“ u IPARD programu u Republici Hrvatskoj. Na kraju parlamenta održana je i panel diskusija sa učesnicima. Na ovakvim sastancima postiže se umrežavanje aktera odgovornih za kreiranje i donošenje mera Strategije ruralnog razvoja. „Stanovnici ruralnog područja ne treba da budu pasivni i samo primaoci subvencija, već i aktivni učesnici u kreiranju politike ruralnog razvoja svog područja“ istakla je menadžerka. Jedna od mera koja će se naći u Strategiji ruralnog razvoja LAG „Panonski fijaker“ jeste Razvoj konkurentne poljoprivrede na području o čemu se i diskutovalo na panel diskusiji parlamenta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale novosti

Ulica starih zanata 2024

Ulica starih zanata je tradicionalna manifestacija koja se već 15 godina održava u prelepom gradu Somboru. Ova manifestacija oslikava bogatu kulturu i